Srebrno jezero

O jezeru

U severno-istočnom delu Srbije, u obodu Panonskog basena, nedaleko od ušća Peka u Dunav, nalazi se Srebrno jezero. Da bi se priobalje ramskog rita osiguralo od podzemnih voda, 1971 godine, Dunavac koji je zaobilazio oko Ostrva preuređen je nasipom u gornjem toku kod sela Zatonja. Tako je formirano jezero. Tokom popodneva, kada sunce krene da zalazi, milioni iskrica kreiraju srebrni odsjaj, pa je po tome dobilo ime Srebrno jezero. Srebrno jezero daje mogućnosti bavljenja sportovima na vodi, a za ribolovce znači pravi mali raj. Srebrno jezero je bogato ribom i označava pravi raj za ribolovce. Prisutne su sve vrste slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik … Uživanja, šume i fina klima, čine da boravak na jezeru ostane upamćen. Bogato je sledećim vrstama slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, tolstolobik, amur… Ugodna klima i lenstvovanja u bagremovoj šumi čine boravak na jezeru izuzetno ugodnim.

Položaj Srebrnog jezera je izuzetan ukoliko želite da posetite istočnu Srbiju, jer tu se možete “ulogoriti” a evo šta sve možete obići u nedalekom okruženju: istražite Viminacijum i vidite kako su stari Rimljani egzistirali na ovim rejonima, obiđite arheološko nalazište Lepenski vir, Belocrkvanska jezera, slikajte se kod Ramske tvrđave, prošetajte ili biciklom provozajte se Velikim Gradištem, prođite Golubačku tvrđavu u delu gde je Dunav najširi, posetite Nacionalni park Đerdap i gradić Donji Milanovac, obiđite manastire Tumane, Nimnik i Vratna i ukačite se na Vratanjske kapije – izuzetno lepo mesto za slikanje!

Zbog naročite lepote, od starta je postalo omiljeno izletište i prestiž domaćeg turizma u ovom delu Srbije, pa je nazvano i „srpsko more“. Snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode neprestano niži od Dunava i obezbeđuje priliv sveže vode. Na svom potajnom putu voda se pročišćava kroz brojne peščane dine što omogućava da voda bude izuzetno čista i bistra.

S obzirom na to da se jezero Srebrno nalazi samo 2km od Velikog Gradišta, upoznavanje možete da otpočnete obilaskom Velikog Gradišta i njegovih izuzetnosti: stare carine sa pristaništem, skulptura Vlastimira Pavlovića Carevca, crkva sv. Arhanđela Gavrila, gimnazija, građevina sreskog načelstva, muzeja i gradskog parka sa lukom. U blizini se nalazi srednjovekovni grad Golubac sa zanimljivim istorijatom i predanjima. Na putu od Gradišta do Srebrnog jezera obiđite i Obilićevu zadužbinu – manastir Tumane. Ne izostavite da zalazak sunca i kraj dana vidite sa tvrđave Ramske odakle se pogled uz Dunav pruža sve do Avale.

Srebrno jezero je na granici sa Rumunijom, udaljeno je oko 30 km od Požarevca i 115 km do Beograda, Srebrno jezero je postalo voljeno mesto svih onih koji čeznu da svoj odmor provedu kvalitetno i u dopadljivom okruženju. Dunavski rukavac je 14 km dugačak i oko 300 m širok, sa dubinom od 8 do 9 m, adaptiran sa dve brane. Jezero je jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji, raj za kupače i alase.

Srebrno jezero je zbog svoje lepote i zbog svog položaja jedno od najposećenijih domaćih turističkih odredišta. Kada u poslepodnevnim satima sunce zađe za Karpate i hiljade srebrnih iskrica prekriju vodu, Srebrno jezero dobije srebrnu boju, otuda ovakav naziv. Srebrno jezero udaljeno je 115 km od Beograda, 190 km od Novog Sada, 30 km od Požarevca i 2 km od Velikog Gradišta. Dužine 14 km i širine 300m, dubine oko 8 metara idealno je mesto za godišnji odmor, ljubitelje plivanja, skijanja na vodi, ribolovce ili one koji žele da uživaju prirodi i šetanjima ovim krajevima. Srebrno jezero ima debele krive linije poput luka i nalazi se na 70mnv. Gomila peščanih dina koje čiste vodu jezera čine ovo jezero i njegovu zonu prirodnom retkošću, imućnu biljnim i životinjskim svetom.

Srebrno jezero se kao turistički centar ubrzano razvija. Opažen je potencijal ovog kraja i finansiranjem u gradnju vila, hotela, apartmana, sportskih terena, restorana, sportske hale, te je sa razlogom dat naziv „srpsko more“. Veliki doprinos razvoju turizma dao je "Silver lake resort". To je moderan turistički centar, sa imućnim i mnogovrsnim smeštajnim kapacitetima. U ponudi je veliki broj soba, apartmana, hotela, vila, različitih kategorizacija. Sportski tereni, klubovi, akva park, bazeni, restorani, kafići i promenade upotpuniće vaš odmor.

Srebrno jezero jedno je od najdopadljivijih jezera u Srbiji i jedno od najčuvenijih turističkih centara u Srbiji. Srebrno jezero raspolaže izvanredno velikim potencijalima za smeštaj gostiju. Kapaciteti za boravak na Srebrnom jezeru su grupisani u različite grupe: hoteli, vile, apartmani, privatan smeštaj, prenoćišta. Pored turističke pomoći za boravak gostiju Srebrno jezero uspešno razvija i druge uslužne angažovanosti kao što su: apartmani, restorani, kozmetički saloni, frizerski saloni, i tako redom. Na Srebrnom jezeru se posebna pažnja posvećuje i turističkim granama kao što su kongresni turizam i seoski turizam. Hladovina šume i dobrobita klima, čine da boravak na jezeru ostane za pamćenje. Obično u njemu tokom letnje sezone boravi preko 5 000 ljudi. 2012. godine izgrađen je Nacionalni veslački centar. U blizini jezera, korzoa i postojećih ugostiteljskih objekata nalazi se Aqua park Silver lake, kompleks bazena površine 2500 m2, sa vodenim atrakcijama za odrasle i decu. Može da primi 1200 gostiju. Turistički brod Silver Star namenjen je plovidbi na Dunavu. Nudi se krstarenje do ušca Dunava u Pek, Ramske tvrdjave i Golubačke tvrđave. Pored Aqua cluba je i moderna diskoteka koja će zadovoljiti prohteve omladine željne dobrog provoda i zabave. Savršeno je bavljenje sportovima kao što su: veslanje, vožnja kajakom, kanuom, pedalinima… U blizini se nalazi teren za mini golf i četiri teniska igrališta. Biciklistička staza, Eurovelo 6, na području Velikog Gradišta sledi put Golubac – Gradište – Zatonje – Ram. Kod sela Ram, na rivi Dunava, postoji skela za prevoženje biciklista na drugu stranu Dunava, faktički na teritoriju Vojvodine. Sve informacije turistima pruža info centar, koji radi svakog dana od 08:00 do 21:00.

Style Switcher

Predefined Colors

Layout Style

Background Image

Background Color