Viminacijum

O Viminacijumu

Viminacijum je vremešni rimski grad koji morate obići ukoliko se nađete u okolini Srebrnog jezera. Reč je o arheološkom lokalitetu udaljenom 12 km od Požarevca a nekada renomiranom rimskom gradu i vojnom logoru. Opstajao je u periodu od 1 do 7. veka nakon čega su ga sloveni okupirali i dokrajčili velikim delom. Prvobitno vojni logor sa oko 6000 vojnika kasnije je izrasao u veliki grad od oko 50000 žitelja i glavni grad Gornje Malezije-rimske pokrajine koja je obuhvatala deo Srbije, severne Makedonije i zapadne Bugarske. Za vreme vladavine Hadrijana grad je zadobio najviši stepen autonomije. Za vreme Gordijana III imao je pravo kovanja vlastitog novca koji je tokom arheoloških istraživanja pronađen.

Arheološka ispitivanja pokrenuta su 1977.god. i možemo reći da i danas traju. Zahvaljujući njima shvatamo da je savremeni Kostolac nekada bio veliki grad, vojno utvrđenje sa prostranim ulicama koje su se sekle pod pravim uglom, opasan je fortifikacijama i sa četiri kapije na četiri strane sveta. Neosporno je da su stanovnici ovog grada umeli da uživaju i da se otrombolje o čemu svedoči nekoliko bazena koji su se zagrevali toplim vazduhom, sa odajama za masažu, a svi su bili uvezani akvaduktima koji su otkriveni u razmaku od 10 km. 14000 otkrivenih i istraženih grobnica sa oslikanim duvarima svedočenje je o prelasku lokalnog naroda u hrišćanstvo i napuštanju nekadašnjeg paganstva i tradicije.

Ovaj kraj možete obići u toku cele godine, a preporučujemo i posetu suvenirnici u kojoj možete kupiti replike pronađenih predmeta. Zanimljivost je da ovde imate mogućnost da proverite stare rimske specijalitete napravljene po receptima starim par vekova. Ako se zateknete u blizini Srebrnog jezera krajem avgusta predlažemo da posetite Rimsku noć, povorku koja se održava na nekoliko lokaliteta u državi, starih rimskih kasaba, a cilj je i da se podigne svest i populariše staro nasledstvo.

Style Switcher

Predefined Colors

Layout Style

Background Image

Background Color